9 Eylül 2011 Cuma

Drakula İstanbul'da 1953


Drakula İstanbul'da 1953

Yönetmen: Mehmet Muhtar
Oyuncular: Atıf Kaptan, Osman Alyanak, Ahmet Danyal Topatan, Ayfer Feray, Cahit Irgat, Annie Ball, Bülent Oran, Eser Tezcan, Kemal Emin Bara, Münir Ceyhan
Senaryo: Ümit Deniz
Senaryo (Kitap): Bram Stoker, Ali Rıza Seyfi
Yapımcı: Turgut Demirağ
Görüntü Yönetmeni: Özen Sermet
Müzik: Turgut Demirdağ

Drakula İstanbul’da Türk Sinemasında çok az örneğe sahip korku filmlerinin en başarılısı olarak nitelendiriliyor. Aslında filmin başarısını sadece en iyi Türk korku filmi olarak değil, en iyi Türk filmlerinden biri olarak tanımlayarak nitelendirmek daha doğru olacaktır.

Değeri çok geç anlaşılmış bu eser, ABD’de düzenlenen bir korku filmleri festivalinde ayakta alkışlanmış, Bela Lugosi’nin oyunculuğuyla üne kavuşmuş orijinal hikayesini birebir kopyalamadan, özgün bir yorumla sunduğu için muadili olan filmler arasında ayrıcalıklı bir yere konmuştur.

Usta oyunculuğuyla göz kamaştıran Atıf Kaptan’ın canlandırdığı Drakula, sinemada uzun köpek dişleri gözüken ilk vampirdir. Eski İstanbul görüntülerinin zenginlik kattığı fonuyla ve Özen Sermet’in nefis görüntüleri ile zenginleşen film, türün meraklıları için kesinlikle koleksiyonluk bir eser.

ILK TÜRK KORKU FILMI... 1952 TÜRK FILM DOSTLARI DERNEGI EN BASARILI 5 TÜRK FILMI EN BASARILI 5 YÖNETMEN ARASINA GIRMISTIR.

Meraklısına Notlar
# Ilk Türk Korku filmidir.
# Danyal Topatan'ın ilk filmidir.
# Avrupa ve Amerika dısında Drakula üzerine film yapan ilk Müslüman ülkeyiz ve haç yerine sarımsak kullanılmıştır.
# Mezarlık sahnesindeki "sis" efekti için; ekipte çalısan 30/40 kisi ayni anda üç dört sigara içerek gerçekleştirmişlerdir.
# Filmin; Annie Ball'in yatak odası sahnesi Turgut Demirağ'in köşkünde çekilmistir. Şatonun geneli için maket hazırlanmıştır, zırhlar ise kalın tel iskelet üzeri alçı ve bronz renkte boya ile yapılmıs filmin oynadığı sinemanın girisinde sergilenmiştir. Atif Kaptan (Drakula)'ın şatonun duvarlarından çıktığı sahne; boya ile hazırlanmıs bir dekor üzerinde sürünerek gerçekleştirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder